A Single Man and moments of absolute clarity

“A single man” is one of those films that cannot be fully appreciated the first time it is watched. That is because it is something of a masterpiece and. as with any masterpiece, it takes time and numerous viewings to understand its full value. It is first and foremost a beautiful piece of art: perfectly styled, shot and colored. The screenplay perfectly adapted from the novel and the music perfectly used in each scene.

The story of an utterly hopeless man who seemingly cannot be pulled back to life is perfectly portrayed by Colin Firth. When he won an Academy Award for Best Actor a year later for another role in “The King’s Speech”, Firth actually thanked Tom Ford, famous designer and director of “A Single Man”.

Below one of the best quotes from the film:
“A few times in my life I’ve had moments of absolute clarity. When for a few brief seconds the silence drowns out the noise and I can feel rather than think, and things seem so sharp and the world seems so fresh. It’s as though it had all just come into existence. I can never make these moments last. I cling to them, but like everything, they fade. I have lived my life on these moments. They pull me back to the present, and I realize that everything is exactly the way it was meant to be.”

 • Kleitia

  Kjo me kujton nje nga poetet jo te preferuar por pa dyshim te rendesishem – William Wordsworth dhe, ne menyre specifike, pjesen e “Spots in time” te The Prelude:

  There are in our existence spots of time,

  That with distinct pre-eminence retain

  A renovating virtue, whence, depressed

  By false opinion and contentious thought,

  Or aught of heavier or more deadly weight,

  In trivial occupations, and the round

  Of ordinary intercourse, our minds

  Are nourished and invisibly repaired;

  A virtue, by which pleasure is enhanced,

  That penetrates, enables us to mount,

  When high, more high, and lifts us up when fallen

  Ka me shume lidhje me imagjinaten por edhe keto momente, spots of time, jane pika ku njeriu ndjen ose kupton dicka thelbesore per jeten, natyren njerezore, etj.

  • joravaso

   “Spots of time” eshte shprehje me e gjetur per te pershkruar kete fenomen. Kjo poezi meriton nje post te vecante…Eshte shume e bukur – dhe me e bukur akoma se vete posti – per te qene koment.

 • WWH

  mendja punon me shpejt ku rrezohesh sepse i perllogarit te gjitha shancet qe ka dhe keshtu ngadalsohet koha, fundi eshte i qarte sepse e sheh kur vjen. Spots in time jane te lezecem, sepse jane e kunderta; jane nje “kohe e kompresuar” te cilen e kupton vetem kur mbaron dhe c’eshte me e keqja nuk te vijne asnjehere kur i kerkon.

  Gjithsesi Tomka dhe shoket e tij duke qene robaqepes, i duhet te duket edhe pak i mencur ne syte e botes e cila (mendimi im personal) mund te dyshoje ne intelighencen e tyre. Tomi per ti mbyll gojen ka gjet ket shprehjen, qe thote me pak fjale: une jam i zgjuar me raste dhe se di se kur.

  • joravaso

   Ne fakt moments of absolute clarity – ose spots of time – jane ato momentet e rralla qe i kupton ne moment, jo kur mbarojne. Te kuptosh cfare ka ndodhur mbasi mbaron eshte e zakonshmja. Ajo qe i ben keto momente te vecanta eshte pikerisht fakti qe ndjenjat mbizoterojne dhe truri nuk nderhyn ose ndjenjat dhe truri jane ne balance perfekte me njeri tjetrin. Filmi dhe poezia thone qe keto zbukurojne, i japin kuptim jetes, ose “jane” jeta.
   P.S. Nuk besoj se Tomka i qep rrobat vete.

   • WWH

    ok, tani po qe u komplikua. deri ke poezia e Kletias arrita me mundim, ky komenti eshte higher logic, por, nuk e di nese themelet qe ke ndertuar kete shpjegim jane solide sepse Une psh e quaj veten me shume fat nese arrij te kuptoj dicka me saktesi edhe pasi ka ndodhur sese realiteti qe te ekspozohet shpesh eshte i pasakte

    • joravaso

     Te kuptosh dicka me saktesi pasi ka ndodhur eshte normalja. T’i kuptosh ne moment eshte gje e rralle.

     • WWH

      sigurisht :)!

   • WWH

    se di per ty por une nga experienca flas, “e zakonshmja” ka disa shtresa; e thjeshte per mendimin tim eshte vetem shtresa qe te paraqitet, te tjerat…
    une mendoj se ndjenjat(me termin ndjenja ke dashur te thuash emocione apo ndjenja sepse eshte diference e madhe) dhe truri(me termin tru besoj se ke dashur te thuash logjike) nuk mund te vihen kurre ne balance me njeri-tjeterin. pasi eshte llogjika qe i krijon emocionet dhe emocionet krijojne ndjenjat.

    • joravaso

     Po flisja per ndjenjat, ose feelings (pra jo emocionet) dhe kur ato mbizoterojne mbi llogjiken. Pra, kane fuqine te ndryshojne mendimet qe deri ne ate moment (moment of absolute clarity) kane qene -gabimisht – me te forta dhe jo ne perkim me ndjenjat.
     Sa per temen “llogjika versus ndjenja” nuk ka nje teori te vertetuar qe shpjegon me saktesi cila krijon cilen, dhe cila eshte me e forta. Kjo dileme ka nje histori shume te gjate dhe vazhdon frymezon shume shkrime e vepra arti. Nuk mendoj se mund te shpjegohet me dy fjali. Gjithsesi njerezit mundohen t’a kuptojne dhe kjo ka rendesi.

     • WWH

      emocionet jane intensive por te perkoshme, ato jane fabrika e ndjenjave; ndjenjat nuk jane intensive por jane afatgjata dhe furnizojne emocionet per te siguruar qendrueshmerine e tyre. Mbase jane shkrojtur libra por laj-thaj qe nga koha qe kur e tha Jung kjo ka ngel.:)

     • joravaso

      Ndryshimi midis ndjenjave dhe emocioneve dihet, nga Jungu ose thjesht nga eksperienca. Po flisja me shume per llogjiken dhe ndjenjat..kjo ishte tema.

     • WWH

      ok qenka nje moving target 🙂

     • WWH

      ok qenka nje {“moving target”} 🙂

 • ilir

  at least he brings these few moments of absolute clarity into the present… and if they are few, to me is as though he had enough to live… I can hardly remember having few of them, but I am sure that anyone should experience at least one…!

  • joravaso

   Yes, they are rare and random. You cannot know before the moment hits you and like he says you cannot make it last more than it’s meant to. The clarity comes from being able to recognize it at the exact moment that it happens, and from the automatic way in which you enjoy it much more than the rest of apparently happier moments in life.